Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009

ANTΩΝΗΣ ΒΑΡΩΝΟΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑΙΑ


Αφορμή για τα παρακάτω η φωτογραφία που μου έστειλε ο φίλος μου ο Δημήτρης Κ.

Όλα ξεκίνησαν το 1978 όταν με τον ξάδερφο μου τον Θεόδωρο Κ. αγοράσαμε έναν ραδιοφωνικό πομπό με 2x 817 στα 1100 volt DC.
Βέβαια ανακαλύψαμε ότι για να δουλέψει ο ραδιοσταθμός χρειάζεται και ενισχυτής διαμορφώσεως ο οποίος άξιζε αρκετά χρήματα τα οποία δεν διαθέταμε.
Έτσι βάζοντας ένα μπαλόσυρμα για κεραία το μόνο που καταφέραμε ήταν να παρεμβάλουμε τους υπόλοιπους ραδιοσταθμούς που έπαιζαν τραγούδια.
Βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το στούντιο το οποίο δεν βρέθηκε την συγκεκριμένη στιγμή γι’αυτό και η πρώτη αυτή επαφή με τα ραδιοπειρατικά δρώμενα τελείωσε άδοξα.

Αργότερα το 1979 αφού κατόρθωσα να κάνω ένα <<στούντιο>> (αυτό που βλέπετε στην φωτό), άρχισα να κατασκευάζω τον πρώτο πομπό που είχε για οδήγηση μια EL34 και για έξοδο μια PL519.
Τα υλικά τα προμηθεύτηκα από το μαγαζάκι του Κώστα Θεμιστοκλέους στην Θες/νικη κάτω από το Δημόκριτο.
Θυμάμαι ότι έκανα αρκετό καιρό να το κατασκευάσω αφού δεν χρησιμοποίησα σχέδιο άλλα έκανα αντιγραφή από άλλο παρόμοιο μηχάνημα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ο πυκνωτής σύζευξως που δεν γνώριζα πόσα Pf έπρεπε να είναι και κανένας δεν μου έλεγε(από τότε φοβόντουσαν την κατασκευαστική μου δεινότητα).
Αργότερα(2-3 μήνες) όμως ανακάλυψα ότι υπάρχουν και τα σχέδια με αποτέλεσμα να ανακαλύψω ότι ο πυκνωτής σύζευξως έπρεπε να είναι 1000-2000 Pf/3000Ku.
Μόλις τελείωσα την κατασκευή πομπού (εν το μεταξύ) είχα αγοράσει και έναν DUMPLEX 35watt , άρχισα τις ραδιοφωνικές εκπομπές.
Για μουσική χρησιμοποιούσα ένα πικ-απ BSR.
Οι πρώτοι δίσκοι ήταν του ξαδέρφου μου του Αντώνη Μ..
Επειδή οι δίσκοι ήταν ακριβοί αγόραζα σποραδικά , όταν περίσσευε καμιά δραχμούλα και πάντα με μεγάλη οικονομία , με τελικό αποτέλεσμα 700 δίσκους των 33 στροφών (υπάρχουν και σήμερα) και 1000 περίπου 45 στροφών οι οποίοι δεν υπάρχουν λόγω κλοπής.

Το 1982 άλλαξα τον ενισχυτή διαμόρφωσης με έναν DUMPLEX 100 watt και τελειοποίησα τον πομπό με αποτέλεσμα να ακούγεται περίφημα εντός του ελλαδικού χώρου αλλά και στο εξωτερικό.
Βέβαια η σχεδόν άριστη εκπομπή οφείλεται στην περίφημη περιοχή του Δέλτα του Αξιού η οποία είναι ένας περίφημος χώρος για εκπομπές σε όλα τα Hf.
Ο σταθμός έπαιζε επί 24 βάσεως με πολύ μεγάλο ακροατήριο.
Παρά πολλοί φίλοι έρχονταν από το στούντιο και έπαιζαν τραγούδια και περνούσαν αξέχαστες ώρες προσφέροντας αφιλοκερδώς μουσική ψυχαγωγία σε όλους τους ακροατές.

Οι ραδιοφωνικές εκπομπές από το εικονιζόμενο στούντιο τελείωσαν άδοξα το 1985 όταν φοιτητής και γυρνώντας από Λάρισα διαπίστωσα ότι μου είχαν κλέψει το μεγαλύτερο μέρος του ραδιοσταθμού(πομπό-ενισχυτή-δίσκους κ.τ.λ).
Ευτυχώς έμειναν αρκετά υλικά για να συνεχίσω αργότερα σε άλλο στούντιο.
synexizetai

Δεν υπάρχουν σχόλια: